Riadh Bahri brengt boek uit

Uit de kast komen is voor velen niet makkelijk. Maar wanneer je de stap toch hebt gezet, blijk je er als LGBTQ+’er vaak weer in te moeten kruipen. In september 2021 werd Riadh Bahri het slachtoffer van gewelddadige homohaat in Brussel toen hij over straat wandelde. ‘Wie homo is, moet niet één keer uit de kast komen, maar soms zelfs honderd keer, of zelfs de rest van je leven. En het blijkt nog moeilijker om eruit te blijven. Want je wilt toch niemand lastigvallen met jouw “anders” zijn?’

In dit boek getuigt Riadh Bahri over hoe hij zich voortdurend aanpast aan wat op zijn minst een deel van de samenleving van hem lijkt te verwachten. Hij beschrijft hoe hij zijn seksuele geaardheid niet uitspreekt of ze verbergt, afhankelijk van de mensen rondom hem. Want na de uitzonderlijke gevallen van homohaat volgt er doorgaans 24 uur (socialemedia-)woede. De vaak onbewuste opmerkingen tegenover LGBTQ+’ers krijgen zelden of nooit aandacht. Maar het zijn net die kleine opmerkingen die zijn gedrag beïnvloeden. De grote hoop van dit boek is dat mensen het nooit nog nodig zullen hebben om zich te outen. Riadh gaat ook in gesprek met tien andere bekende LGBTQ+’ers over hun uit/in de kast zijn.

Om aan het einde van de rit vooral geen passe-partoutadviezen te willen geven. Riadh Bahri: ‘De samenleving zal nooit de safe space creëren die nodig is. Dat moet ieder voor zichzelf doen.’ Riadh Bahri heeft een Belgische moeder en een Tunesische vader. Achtereenvolgens werkte hij voor Karrewiet, Terzake en Het Journaal. Sinds 2020 werkt Riadh voor de Wetstraatredactie van VRT NWS. Hij is ook een van de vaste nieuwslezers bij VRT. Hij woont al tien jaar in Brussel en is getrouwd met Niels.

Koop hier deze release

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *