ArtStation komt met opt-outfunctie voor gebruik afbeeldingen door AI-tools – IT Pro – Nieuws

Ze geven niet aan welke werken specifiek gebruikt werden in de creatie van nieuwe werken, enkel welke werken tot de volledige dataset behoren.

Hij gebruikt alle werken om te leren, en geen enkele om te tekenen.

Het is niet alsof zo’n AI er een X aantal uitpakt en samen plakt. Sterker nog, hij plakt niks en heeft de werken zelf niet opgeslagen. Een neural network, zoals vaak gebruikt bij machine learning, is gebaseerd op het menselijk brein, en leert op een vergelijkbare manier. Simpel gezegd, het neemt alle referenties te samen en probeert daarmee zelf een algoritme te maken waarmee gegeven input een zo dicht mogelijk bij referentie ouput ligt. Hij pakt dus geen plaatje dat hij verbruikt, maar leert abstract wat iets onderscheid. Hij leert bijvoorbeeld dat “draak” een grote reptiel met vleugels is die vuur spuwt.

In het geval van art leert hij dus hoe bepaalde termer eruit zien. Stel, je tiept “draak” in. Dan zal hij geen plaatje van een draak in zijn database kopie-plakken (sterker nog, die heeft hij niet), maar zal het algoritme zelf een draak proberen te tekenen gebaseerd op alle plaatjes van draken die hij ooit gezien heeft, en de kenmerken die hij daarbij heeft onthouden.

In die zin is het niet anders dan wanneer je een persoon nu zegt een draak te tekenen. Ondanks dat draken niet bestaan heeft vrijwel iedereen er een beeld bij, en daarop basseer je dan je tekening. Maar afhankelijk van wat je gezien hebt in je leven zul je toch wat anders tekenen. Zo zal een kind in China waarschijnlijk een Chinese draak tekenen die water spuwt, maar een kind in Nederland een typische westerse draak die vuur spuwt. De AI zal op dezelfse manier hetzelfde doen met verschillende referentie.

Dan kun je zeggen “maar wij zien dingen in de wereld, die AI enkel kunst” maar geef hem video’s en foto’s van de echte wereld en dan leert hij die ook. En de kunst die wij zien beïnvloed ons net zo goed naast de echte wereld. Of zou een theoretische kluizenaar die enkel tussen kunstwerken leeft geen kunst kunnen maken, omdat hij geen referentie buiten kunstwerken heeft?

De vraag of je wettelijk danwel ethisch een software iets mag en zou moeten mogen leren is een heel andere discussie. Dat is ook best een complexe vraag om te beantwoorden. De vraag of de door AI gegenereerde data kunst is en de mensen die iets in tiepen artiesten, is ook een andere discussie. Als je het mij vraagt maakt iets in tiepen je geen artiest. Je bent dan eerder degene die iets comissioned. De kunstenaar zou dan de AI zijn. Is die AI z’n werk kunst? Wellicht. Zou het zelf niet zo opvatten, maar dat geld ook voor veel hedendaagse kunst gemaakt door mensen als ik eerlijk ben. Maar als we het dadaïsme moeten geloven kan alles kunst zijn. Zelfs een toiletpot uit de bouwmarkt. Aka, “wat is kunst” is een discussie aan zich die al minstens decades (als niet langer) speelt, los van AI.

[Reactie gewijzigd door Cambion op 18 december 2022 21:23]

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *