Nieuwe openheid kabinet heeft grote gevolgen, waarschuwen oud-topambtenaar en VVD-senator

Afrekencultuur

“Het afgelopen jaar is vrij veel energie gaan zitten in wat we noemen verantwoording en terugblik”, zegt Frequin. “Er is een zekere verontwaardiging rond dit onderwerp en dat begrijp ik heel goed.” Maar hij hekelt tegelijkertijd de “afrekencultuur” in Nederland. “Men is meer geïnteresseerd in wie de fout heeft gemaakt dan in wat er gebeurd is en hoe we ervan kunnen leren.”

Ook nemen “de eisen van de samenleving richting de overheid toe, maar de acceptatie van wat de overheid zegt neemt af. Dat is een giftig mengsel”, zegt Frequin.

Hij ziet dat politici in een soort reflex vaker dingen beloven die zij niet waar kunnen maken. “Vaak wordt dan meteen beloofd: we lossen het gelijk op en vanaf morgen zijn we transparant. Dan vraag ik altijd: was je gisteren dan niet transparant? Als je transparant anders formuleert en je noemt het doorzichtig, klinkt het opeens vrij ongemakkelijk.”

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *