Harvey Weinstein schuldig bevonden in tweede misbruikzaak in Californië | Algemeen

Harvey Weinstein is in een tweede misbruikzaak in Californië schuldig bevonden aan verkrachting en twee aanklachten van seksueel misbruik. In de misbruikzaak lagen in totaal elf aanklachten tegen de 70-jarige voormalige filmproducent.

Weinstein was een van de machtigste mannen in de filmindustrie voordat hij in 2017 werd beschuldigd van seksueel misbruik. Die eerste beschuldiging bleek slechts het topje van de ijsberg te zijn, er volgden er namelijk veel meer.

In een eerdere zaak in New York werd Weinstein al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor aanranding en verkrachting. In Californië moest Weinstein zich verantwoorden voor zedenmisdrijven bij vier vermeende slachtoffers. Hij is schuldig bevonden aan verkrachting en seksuele aanranding van één vrouw. Naar haar werd tijdens het proces verwezen als Jane Doe 1 om haar anonimiteit te beschermen.

Vier van de aanklachten tegen Weinstein werden eerder verworpen omdat een van de aanklagers om onduidelijke redenen geen getuigenis aflegde. Weinstein werd vrijgesproken van één aanklacht en in drie gevallen kon de jury geen overeenstemming bereiken.

Aanklagers noemden Weinstein een “roofdier” die zijn macht in de filmindustrie gebruikte om vrouwen te verleiden met hem af te spreken om hen vervolgens seksueel te misbruiken.

De advocaten van Weinstein houden vol dat alle beschuldigingen onterecht zijn en dat al het seksuele contact heeft plaatsgevonden met wederzijdse instemming. Volgens de advocaten is er geen bewijs van verkrachting of aanranding.

In 2020 werd Weinstein in New York veroordeeld voor verkrachting en aanranding. Hij kreeg een gevangenisstraf van 23 jaar. Hierdoor lijkt de zaak in Californië misschien symbolisch, maar dat is hij niet. De filmproducent mag namelijk nog tegen zijn veroordeling in New York in beroep. De zaak in Los Angeles waarin 140 jaar cel tegen Weinstein wordt geëist, is daardoor toch nog van belang. Begin volgend jaar zal de rechter een straf uitspreken tegen de voormalige filmproducent.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *